Zo heeft u meer plezier van uw airco

Meestal werkt de airconditioning de eerste drie jaar zonder problemen.Daarna moet airconditioning toch echt econtroleerd worden door een specialist. Het is beter om de auto airco ook in de winter regelmatig te laten draaien om afdichtingen soepel te houden.

Als het systeem een lange tijd niet gebruikt wordt, is de kans groot dat afdichtingen uitdrogen en gaan lekken, en raakt het koelmiddel onder het nivo. Als het koelmiddel weglekt, raakt de compressor oververhit. De meeste airconditioning gaat dan ook kapot door lekkage. Met als gevolg dat soms de compressor vervangen moet worden. Reparatie aan auto-airco systemen is werk voor een specialist. Ronald en Wim zijn onze airco specialisten.

De manier waarop u de airconditioning gebruikt heeft effect op het milieu èn uw portemonnee. Hierbij een aantal tips om het systeem in goede conditie te houden.

Regel periodieke controles.
Neem het onderhoud van uw auto airco en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat ons de airconditioning in ieder geval één keer per jaar controleren.

Gebruik de airconditioning bewust.
Gebruik hem alleen als het echt nodig is. Zet hem uit zodra de auto op temperatuur is.

Zet hem één keer per week 10 minuten aan.

Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en voorkomt onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

Zet voor vertrek deuren of ramen open.
Is het erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de wagen is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airconditioning in te schakelen. Schakel de auto airco alleen in wanneer het niet koel genoeg wordt. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airconditoning. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

Zet hem niet te koud.

De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airconditioning geeft daarnaast ijskoude luchtstromen en zorgt daarmee vaak voor verkoudheden. Als u 'climate control' heeft, wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt zonder bovenstaande koude luchtstromen.Gebruik van de airconditioning bij regen of in de winter.
Schakel uw auto airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald.

Zet de airconditioning uit voor de motor uitgaat.

Schakel hem 10 minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.

Voorkom verstopping van uw auto airco.

Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Lees het instructieboekje.

Lees aandachtig uw instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

Zet hem uit bij extra verbruik
.
Een airconditioning gebruikt brandstof en kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw wagen hard werken (caravan of bergen), zet hem dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

Maak de auto airco schoon.

Ruikt de aircondtioning toch onaangenaam, dan is hij waarschijnlijk beschimmeld. Maak dan even een afspraak met ons om dit te laten verhelpen.
P.S. Plasje onder uw auto.
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder een wagen met een airco. Dit is condenswater, daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

Hieronder ziet u een tekening met uitleg over de werking van de airco